Živnosť vs. s.r.o.? Výhody a nevýhody pre IT freelancerov | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Živnosť vs. s.r.o.? Výhody a nevýhody pre IT freelancerov

Alexandra Vaszily|30.09.2022

Aké sú výhody a nevýhody živnosti a eseročky pre freelancerov a podnikateľov? Prinášame ti stručné porovnanie možností, podľa ktorých si vyberieš tú správnu.

programatorka za pocitacom

Pracuješ alebo chceš pracovať ako freelancer a nevieš sa rozhodnúť medzi živnosťou a s.r.o.? Oboje má svoje výhody aj nevýhody a my ti v nasledujúcom článku prezradíme, ako si na základe nich vybrať to najlepšie. 

Podnikanie ti môže otvoriť nové možnosti, dá ti viac slobody pri výbere projektov či plánovaní práce a môže zvýšiť tvoje finančné príjmy. Na druhej strane však so sebou nesie určité riziká. Neistý zárobok, zvýšené daňové zaťaženie či zložitá byrokracia sú len niektoré z nich. Aké sú v tomto smere rozdiely medzi živnosťou a s.r.o.? Na to sa teraz spoločne pozrieme. 

Živnosť vs. s.r.o.

Čo vlastne tieto pojmy označujú? Živnosť predstavuje spôsob podnikania na základe živnostenského oprávnenia. Jeho vlastník pritom figuruje ako fyzická osoba. Jedno živnostenské oprávnenie môže obsahovať viacero živností podľa toho, aká bude tvoja náplň práce. Vyberať môžeš z voľných živností, ktoré nie sú viazané na žiadne špeciálne vzdelanie a skúsenosti. Naopak na získanie viazanej živnosti je nutné dokladovať určitú prax či vzdelanie. Viac informácií k voľným živnostiam nájdeš na webe Ministerstva vnútra a ich konkrétny zoznam tu

S.r.o. je skratkou pre spoločnosť s ručením obmedzeným a v podnikaní vystupuje ako právnická osoba. Založiť ju môže jedna alebo viac osôb (spoločníkov), ktoré musia byť zapísané do obchodného registra. Aj ty sám si teda môžeš založiť tzv. jednoosobovú s.r.o., v ktorej budeš vystupovať ako jediný spoločník a zároveň aj konateľ. 

Založenie 

Živnosť si dnes založíš veľmi rýchlo a jednoducho, zväčša trvá celý proces asi 3 dni. Pre jej založenie stačí dosiahnuť vek 18 rokov, byť spôsobilý na právne úkony a splniť prípadné ďalšie požiadavky (napr. pri viazanej živnosti). 

Dnes už kvôli tomu nemusíš nikam chodiť a živnosť vybavíš jednoducho elektronicky. Všetky informácie zistíš na webe slovensko.sk. V prípade voľnej živnosti neplatíš žiaden správny poplatok, v prípade remeselnej alebo viazanej živnosti je poplatok vo výške 7,50 eur

Ak by si si živnosť však založil osobne, poplatok za voľnú živnosť je 5 eur za každý predmet podnikania a poplatok za remeselnú alebo viazanú živnosť je 15 eur. 

Založenie s.r.o. predstavuje o niečo náročnejší proces a niekedy môže trvať aj týždne. Pre získanie eseročky je potrebné doložiť niekoľko zakladateľských dokumentov a požiadať o vydanie živnostenských oprávnení a zápis do obchodného registra. Ten prebieha elektronicky a bude ťa stáť 150 eur

Plus zaplatíš za vydanie živnostenských oprávnení podobne ako pri zakladaní živnosti. Dnes už je však možné veľa vecí zjednodušiť a vyriešiť online, preto ti so založením eseročky môže pomôcť sprostredkovateľská firma. 

Ručenie 

Dôležitý bod, ktorý treba zvážiť, je ručenie. Kým pri živnosti ručíš celým svojím majetkom (áno, aj osobným), v prípade eseročky ručíš len do výšky svojich nesplatených vkladov. Vystupuješ totiž ako samostatný subjekt, teda spoločník, a záväzky firmy sa tvojich ďalších osobných financií nedotknú. Ak navyše svoj vklad splatíš, za záväzky už svojím majetkom neručíš vôbec. Samotná eseročka však ručí celým svojím majetkom. 

Účtovníctvo

Účtovníctvo vie byť tŕňom v oku všetkých podnikateľov. V prípade živnosti je však možné vybrať si z viacerých možností vedenia účtovníctva, a to formou jednoduchého účtovníctva, paušálnych výdavkov alebo daňovej evidencie. V prípade eseročky je len jedna možnosť, a to podvojné účtovníctvo, ktoré je zložitejšie a zvyčajne ho preto vedie účtovník. 

Odvody 

V prípade odvodového zaťaženia majú obe riešenia svoje výhody: 

V prípade živnosti si prvý rok podnikania oslobodený od platenia odvodov do Sociálnej poisťovne. Tie ti vznikajú až ďalší rok po podaní daňového priznania a len v prípade, že prekročíš zdaniteľné príjmy. V roku 2022 predstavujú minimálne odvody živnostníka do Sociálnej poisťovne 187,78 eur a minimálne odvody do zdravotnej poisťovne 79,31 eur

V prípade jednoosobovej eseročky, kedy nemáš ďalších zamestnancov a nevyplácaš si zo spoločnosti žiadnu odmenu, neplatíš ani odvody do Sociálnej poisťovne. Sociálne odvody je preto možné rôzne optimalizovať. Nezabúdaj však, že od ich výšky sa odvíjajú sociálne dávky či tvoj budúci dôchodok. Zdravotné odvody síce nemusí platiť konateľ ani spoločník z titulu svojej funkcie, no zároveň platí, že každý občan musí byť povinne zdravotne poistený. Si teda povinný platiť si dobrovoľné zdravotné poistenie v min. výške 79,31 eur.

Dane

Plateniu daní sa nevyhne žiadny podnikateľský subjekt (ktorý prekročí nezdaniteľnú výšku príjmov). Ako živnostníci, tak aj eseročky sú povinné platiť 15 % daň v prípade, že ich ročné zdaniteľné príjmy nepresiahnu 49 790 €. 

Rozdiely nastávajú až vtedy, keď sú príjmy vyššie. Jednotná sadzba pre eseročky je 21 % a pre živnostníkov 19 %, respektíve 25 % v prípade, že základ dane presiahne 38 553,01 €. Veľkou výhodou živnostníkov je však možnosť uplatniť si nezdaniteľnú časť dane. 

Verdikt

Ako môžeš vidieť, živnosť aj s.r.o. majú svoje výhody aj nevýhody. Pre začínajúcich freelancerov býva zväčša jednoduchšie založiť si živnosť, kde je menšia úroveň dokladovania a byrokracie. 

Na druhej strane, ak sú tvoje ambície v podnikaní vyššie, býva často prirodzené prejsť na s.r.o., ktoré pôsobia vo svete biznisu serióznejšie. Zároveň sú povinné zverejňovať niektoré finančné údaje na internete, preto si ich môžu potenciálni partneri ľahko „preklepnúť“.


Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a sociálne siete.

Čo je u nás nové?