Ako je to so živnosťou prvý rok? Všetky info pre IT freelancerov | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Ako je to so živnosťou prvý rok? Všetky info pre IT freelancerov

Alexandra Vaszily|06.09.2022

Rád by si pracoval ako freelancer a nevieš, čo všetko to obnáša? V prvom rade budeš musieť prejsť z TPP na živnosť a stať sa samostatne zárobkovo činnou osobou. Prináša to so sebou niekoľko povinností, ale tiež výhod, ktoré ti v nasledujúcom článku predstavíme.

programátor za počítačom

Kým práca na trvalý pracovný pomer zostáva pre mnohých stále tou jedinou železnou istotou, živnosť ti môže otvoriť úplne nové obzory. V mnohých odvetviach, ako napríklad v umeleckom, marketingovom či IT odvetví, je dnes veľmi obľúbená. Dôvodom je nespočet výhod, ktoré práca na živnosť prináša. 


Aké výhody má živnosť?


Sloboda

Vďaka živnosti sa stávaš svojím vlastným pánom a nie si viazaný len na jedného zamestnávateľa. Máš nekonečnú slobodu vo výbere obchodných partnerov a objednávateľov, rovnako ako aj vo výbere pracoviska či plánovaní práce. Všetko ostatné je na dohode s každým, komu svoje služby poskytneš. Pri podnikaní je len na tebe, koľko hodín chceš v konkrétny mesiac odpracovať a koľko voľna si dopraješ. Tvoj finančný príjem je tak iba v tvojich rukách. 


Zníženie daní

Ako živnostník si môžeš v daňovom priznaní odpísať preukázateľné výdavky súvisiace s prevádzkovaním tvojej živnosti. Ďalšou možnosťou je uplatniť si paušálne výdavky vo výške 60 % z príjmov, a to maximálne do výšky 20 000 eur. Paušálne výdavky sú najvýhodnejšie pre tých, ktorí majú nízke skutočné výdavky. Obidve možnosti znížia tvoj daňový základ a ty na daniach ušetríš viac ako zamestnanec na TPP. 


Šetrenie na odvodoch 

Možno si už počul, že pri založení živnosti získaš veľkú výhodu. Akú? Prvý rok svojho podnikania si úplne oslobodený od platenia odvodov do Sociálnej poisťovne. Jediné, čo platíš, sú preddavky na zdravotné poistenie. Tie sa však vypočítavajú len z minimálnej mzdy bez ohľadu na tvoj skutočný zárobok. Pre rok 2022 sú vo výške 79,31 eura.


V ďalších rokoch podnikania sa už odvody vypočítajú zo skutočných zárobkov a tvojho vymeriavacieho základu. Pre rok 2022 predstavujú minimálne mesačné odvody do Sociálnej poisťovne 187,78 eura a minimálne mesačné odvody do zdravotnej poisťovne predstavujú 79,31 eura.

Aby sme však nehovorili len o svetlých stránkach, treba spomenúť aj určité negatíva. Aj pri živnosti totiž platí, že nič nie je len čierne alebo biele. Pred založením živnosti preto zváž aj nasledovné. 


homeoffice

Aké nevýhody má živnosť? 


Dôchodok 

S výškou odvodov priamo súvisí aj výška tvojho budúceho dôchodku. Zjednodušene to funguje tak, že čím nižšiu sumu na odvodoch počas života zaplatíš, tým nižší dôchodok ti štát vyráta. Existuje však veľa ďalších možností, ako si zabezpečiť svoju budúcnosť. Môžeš si platiť dobrovoľný príspevok v II. pilieri, otvoriť si III. pilier, sporiaci účet alebo rôznym spôsobom investovať. Podobne nižšiu podporu od štátu môžeš očakávať aj v prípade nemocenskej či materskej dovolenky, preto by si mal vždy myslieť na vlastné úspory. 


Byrokracia

Pracovať na TPP je pohodlné a mnohým ľuďom vyhovuje, že sa nemusia prakticky o nič starať. Všetky odvodové a daňové povinnosti za nich jednoducho vyrieši zamestnávateľ. V prípade živnosti sa žiaľ musíš pripraviť na istú dávku byrokracie, či už v podobe platenia mesačných odvodov, podávania daňového priznania, platenia daní, vystavovania a prijímania faktúr, vedenia účtovníctva a ďalšej dokumentácie. Mal by si byť tiež vždy informovaný o legislatívnych zmenách, ktoré sa ťa ako podnikateľa týkajú.  


Zamestnanecké benefity

Oproti zamestnancom môže byť nevýhodou aj to, že ako živnostník prídeš o mnohé benefity. Dnes sú vo firmách štandardom napríklad: príspevky na šport a vzdelávanie, príspevky na svadbu či dieťa, pracovný počítač či mobil, 13. a 14. plat, teambuildingy, konferencie a ďalšie. Nehovoriac o platenej dovolenke, na ktorú ako podnikateľ podľa legislatívy nemáš nárok. 


Porovnal si si výhody a nevýhody a rozhodol sa skúsiť podnikanie? Výborne. V tom prípade ťa bude určite zaujímať, ako na to. 


Ako si založiť živnosť?


Žijeme v dobe elektronickej, preto je už dnes založenie živnosti veľmi rýchle a jednoduché. Ak nechceš, nemusíš kvôli tomu navštevovať žiadne úrady. Stačí mať občiansky preukaz s čipom a ohlásiť novú živnosť elektronickou formou. V prípade voľnej živnosti za to neplatíš žiaden poplatok, v prípade remeselnej alebo viazanej živnosti zaplatíš 7,50 eur. 


Keď už máš živnosť ohlásenú, môžeš alebo nemusíš si otvoriť aj podnikateľský účet. Nie je to povinné zo zákona, ale môže to zjednodušiť odlíšenie tvojich príjmov z podnikania od ostatných príjmov. Uľahčí to tiež tvoje účtovníctvo či výpočet dane. 

Ako živnostník predovšetkým nesmieš zabudnúť na podanie daňového priznania v riadnom alebo (v prípade odkladu) v odloženom termíne. Podanie daňového priznania dnes prebieha už len elektronickou formou. Všetko o jeho podaní sa dozvieš na portáli slovensko.sk.


Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a sociálne siete.

Čo je u nás nové?