Poznáš najlepšie programy na faktúry pre živnostníkov? | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Fakturuj bez starostí: 5 programov na faktúry pre živnostníkov

Alexandra Vaszily|17.02.2023

kopa šanónov, ktorú chlapík za počítačom práve spracoval

Ak sa živíš ako IT freelancer alebo jednoducho pracuješ na živnosť, nezaobídeš sa bez pravidelného vystavovania faktúr. Ako si túto nie veľmi obľúbenú povinnosť uľahčiť? Pomôcť ti môžu moderné fakturačné programy, s ktorými zvládneš vystaviť faktúru za pár minút. 

Dnešný trh už ponúka veľa možností a v oblasti fakturačných programov a softvérov je celkom slušná konkurencia. Znamená to, že môže byť ťažké vybrať si to pravé orechové. Preto sme tu, aby sme ti poradili, ktoré konkrétne programy sa oplatí skúsiť. Posvietime si na ich funkcie, výhody, nevýhody či cenníky. 

Máš pocit, že faktúruješ málo? Pozri sa, na ktorých IT pozíciách by si mohol zarábať viac. Sleduj tiež naše pracovné ponuky a pridaj sa do Coderama tímu, kde tvoja kariéra porastie. 

Ale späť k veci. Toto sú najobľúbenejšie fakturačné programy živnostníkov: 

Billdu

Ak si ešte o tomto programe nepočul, ani sa nečudujeme. Produkt totiž nedávno rebrandoval a možno ho budeš poznať skôr pod názvom miniFAKTÚRA. Pod názvom Billdu firma pred pár rokmi expandovala na nové svetové trhy a neskôr premenovala aj slovenskú verziu aplikácie. Billdu deklaruje, že 45-tisíc podnikateľov na celom svete hodnotí aplikáciu 4,8 bodmi z 5. K dispozícii je vo webovej aj mobilnej verzii. 

Aplikácia ponúka jednoduché, prehľadné a používateľsky príjemné prostredie. Okrem rýchleho a šikovného vystavovania faktúr dnes ponúka aj ďalšie funkcionality, ako napríklad prevádzkovanie e-shopu, prijímanie online rezervácií, tvorbu webstránky či komunikáciu cez Biznis inbox. Jednoducho všetko, čo malý podnikateľ pre svoj biznis potrebuje.

Prostredníctvom Billdu môžeš vystavovať rôzne typy dokumentov, vrátane pravidelných faktúr, zálohových faktúr, objednávok, dobropisov, dodacích listov, cenových ponúk či príjmových dokladov. Môžeš si ich tiež personalizovať pomocou šablón, meniť farbu či vložiť logo a podpis. Uhrádzanie faktúr môžeš zjednodušiť tým, že na faktúru pridáš platobné tlačidlo. Ďalšie šikovné funkcie ponúka evidencia nákladov, skener bločkov, automatické upomienky či párovanie platieb.

Dnes už nič nedostaneš zadarmo, preto sa priprav, že aj za túto aplikáciu budeš musieť zaplatiť. Na výber máš viacero balíčkov LITE, STANDARD a PREMIUM, pričom si môžeš vybrať, či chceš platiť mesačne alebo ročne. Cena za najnižší balíček začína od 3,99 mesačne, čo je naozaj symbolická suma za možnosť šetriť čas a nervy pri vystavovaní faktúr. Aby si však nekupoval mačku vo vreci, môžeš si Billdu vyskúšať na 30 dní zadarmo bez potreby zadávať platobnú kartu. 

SuperFaktúra

Je jedným z najznámejších fakturačných programov na Slovensku a využívajú ju nielen malí podnikatelia a živnostníci, ale aj úspešné firmy. Je vhodná pre jednotlivcov, malé tímy ľudí aj pre e-shopy. SuperFaktúra ponúka veľkú dávku automatizácie a vy sa vďaka nej napríklad nemusíte starať o zmeny v legislatíve. Umožňuje tiež integráciu s vašimi systémami, napríklad e-shopom, CRM, skladom či firemným informačným systémom. 

K dispozícii je rovnako vo webovej a mobilnej verzii, takže faktúry môžeš vystavovať kedykoľvek a kdekoľvek si spomenieš. Ponúka rôzne typy dokumentov, ktoré môžeš vystavovať v rôznych jazykoch (14) a menách. Samozrejmosťou je možnosť vložiť pečiatku, logo či podpis a dodať tak faktúram profesionalitu. Rýchlosť uhrádzania platieb zvýši vloženie QR kódu, rovnako ako aj zasielanie upomienok. SuperFaktúra tiež umožňuje rýchle exporty pre kuriéra či účtovníčku. Prehľad vo výdavkoch zabezpečí, že budeš mať svoj cash-flow pod palcom. 

Aj SuperFaktúru si môžeš najprv poriadne otestovať v 30-dňovej bezplatnej verzii. Následne zaplatíš podľa toho, aký balíček si vyberieš, pričom platiť môžeš na mesačnej, polročnej alebo ročnej báze. Cena základného balíčka začína od 4,50 eur mesačne, ak zaplatíš za celý rok. Súčasťou základného balíčka pre 1 používateľa + účtovníka sú: neobmedzené faktúry a dodacie listy, náklady, mobilná aplikácia, import export agendy, automatické párovanie platieb, sklad / cenník či odosielanie dokumentov poštou. 

Faktúry online

O niečo menej vizuálne príťažlivým, no stále funkčným programom sú Faktúry online. Tento program je však dostupný len vo webovej verzii, preto je jeho použitie menej flexibilné. Svoju hlavnú funkciu, ktorou je jednoduché vytváranie faktúr v elektronickej podobe, predvypĺňanie údajov a uchovávanie v elektronickej podobe, plní spoľahlivo. Umožňuje tiež vytváranie ďalších typov dokumentov, vedenie evidencie klientov, tovaru a služieb. 

Pokročilejšie funkcie, ktoré napríklad ponúkajú dve predošlé aplikácie, však v tomto produkte nenájdeme. Faktúry online sú tak skôr pre klasikov a minimalistov, ktorí pokročilé funkcie nepotrebujú, alebo im technické vymoženosti až tak nevoňajú. Vhodné sú v prípade, že nevystavujete veľa faktúr mesačne, neprevádzkujete eshop a nepotrebujete prepojenie s ďalšími systémami. 

Výhodou je však prepojenie s daňovým úradom, vďaka čomu sa identifikačné údaje o odberateľoch načítavajú automaticky z verejných registrov. Do faktúr je možné vkladať logo, pečiatku či podpis, a samozrejmosťou je už aj vkladanie QR kódu pre jednoduchšie uhrádzanie platieb. Vystavené faktúry je možné exportovať do účtovníctva a odosielať e-mailom priamo s aplikácie. 

Oproti ostatným aplikáciám je ďalšou výhodou fakt, že ju môžeš mať celý prvý rok od registrácie zadarmo. Môžeš pritom využívať celú funkcionalitu aplikácie bez akýchkoľvek limitov. Program môžeš využiť aj bez registrácie, ale funkcie budú obmedzené na tie najzákladnejšie. A ak budeš chcieť appku využívať aj po roku, zaplatíš 36 eur ročne. Viac zistíš v cenníku

FLOWii

Od predošlých riešení sa cloudová aplikácia FLOWii v mnohom líši. Nejde totiž len o fakturačný systém, ale zároveň aj CRM, riadenie projektov, manažment úloh, evidenciu príjmov a výdavkov, evidenciu dochádzky či skladové hospodárstvo. Ide preto o komplexné riešenie pre náročných používateľov, predovšetkým pre firmy. Obyčajný freelancer mnohé funkcionality príliš nevyužije. 

FLOWii je dostupná ako webová aplikácia aj mobilná aplikácia, no mobilná verzia neobsahuje fakturačný program. Aplikácia vám umožní vytvárať rôzne typy dokumentov od pravidelných faktúr, cez dobropisy, po zálohové faktúry. To všetko vo viacerých jazykoch (CZ, SK, DE, EN) a menách. Opäť nechýba možnosť vloženia pečiatky, podpisu či loga, a samozrejme QR kódu do samotnej faktúry. Je možný export vo forme PDF alebo XLSX súboru, prípadne export do účtovných programov Omega alebo Pohoda. 

S FLOWii si môžete prezerať obchodné výsledky vo forme grafov a mať tak poriadok vo svojich príjmoch a výdavkoch. Databáza partnerov vám umožní mať prehľad vo všetkých zákazníkoch či dodávateľoch, ktorých si môžete naimportovať priamo z Excelu. Správa úhrad zas umožní ustriehnuť riadne splácanie faktúr a následné upozornenie neplatičov. Táto aplikácia vám jednoducho mnohé veci zjednoduší a zautomatizuje. 

A ako je to s cenami? Výhodou je, že si môžete tento program vyskladať podľa seba a platiť len za to, čo potrebujete. V základnej CRM verzii zaplatíte od 8,49 eur mesačne v prípade ročnej platby. Verzia Premium je od 18,69 eur ročne v prípade ročnej platby. Riešenie pre firmy spolu s cenou je šité na mieru. Samozrejmosťou je možnosť vyskúšať si všetko zdarma.

iDoklad

Posledný program je tým najväčším. Samotná firma o sebe hovorí, že je najpoužívanejšou online fakturačnou aplikáciou v strednej Európe s viac ako 300-tisíc používateľmi. Ide o jednu z najpokročilejších aplikácií s viac ako 30 funkciami, ktoré sú dostupné z webovej verzie aj mobilnej aplikácie. iDoklad sa zároveň rýchlo vyvíja a prispôsobuje novým nárokom používateľov. 

Nechýbajú štandardné fakturačné funkcie, ako pridávanie položiek z cenníka, vkladanie loga, pečiatky či podpisu, a samozrejme QR kódu pre rýchle platby. Export je možný do PDF súboru alebo priamo do účtovných programov Money, Omega, Pohoda či MRP. Faktúru je možné zaslať aj e-mailom priamo z appky. Automatické upomienky pre neplatičov vám zjednodušia vymáhanie platieb a vďaka prehľadnému kódovaniu hneď vidíte, ktorý zákazník už zaplatil a ktorý nie. iDoklad umožňuje tiež spárovanie s bankou alebo automatizované posielanie opakujúcich sa faktúr

iDoklad si môžeš zadarmo vyskúšať v bez toho, aby si musel zadávať platobnú kartu alebo sa viazať. Následne zvolíš predplatné podľa vlastného výberu, pričom základná verzia (s prístupom pre 2 používateľov) stojí od 5 eur mesačne, vyššia verzia (s prístupom pre 3 používateľov) stojí od 8,3 eur mesačne a prémiová (s prístupom pre 9 používateľov) od 11,6 eur mesačne. Ak ti predplatné nebude vyhovovať, máš garanciu vrátenia peňazí do 30 dní.

Veríme, že sme ti pomohli rozhodnúť sa pre ten správny fakturačný systém, ktorý uľahčí tvoj život. Neváhaj využiť bezplatné verzie a sám vyskúšaj, čo ti najviac vyhovuje. :) 

Ako fakturujeme v Coderame? 

Naši IT špecialisti však nemusia používať žiadnu z týchto aplikácií. Fakturačný program máme integrovaný v našom vlastnom ERP systéme, vďaka čomu má každý faktúru hotovú do 10 klikov. Šetríme tak čas a nervy celému tímu. Náš ERP systém zároveň pravidelne vylepšujeme a aktualizujeme, aby sme našim ľuďom poskytli maximálny komfort pri práci aj fakturovaní.

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a články.

Čo je u nás nové?