Vieš, akú úroveň angličtiny vyžaduje práca v IT odvetví? | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Programovací jazyk nie je všetko. Aké jazykové úrovne angličtiny vyžaduje práca v IT?

Alexandra Vaszily|26.10.2022

Programovací jazyk máš možno v malíčku, ale čo tvoja angličtina? V IT odvetví sa bez nej zrejme neobídeš. Poradíme ti, aká úroveň je potrebná a ako ju získať.

anglicky jazykovy kurz v mobile

Pracuješ alebo chceš pracovať v IT sektore a robíš všetko preto, aby si mal hlavné programovacie jazyky v malíčku? Skvelé, dobre robíš! Nezabúdaj však na to, že v dnešnej dobe sa neobídeš ani bez znalosti svetových jazykov, najmä angličtiny. 

“Do you speak english?” 

Expertná znalosť angličtiny je v slovenských firmách ešte stále skôr raritou a väčšina ľudí okrem manažérov si vystačí so základnými znalosťami anglického jazyka. IT sektor je však tak trochu výnimkou. Anglický jazyk používa väčšina programovacích jazykov, takže v podstate bez neho nenapíšeš žiaden kód. 

Mnoho firiem, ktoré obsadzujú IT pozície, tiež pôsobí na medzinárodnom trhu, má zahraničnú klientelu a často v nich pracujú ľudia rôznych národností. Komunikácia vo firmách nezriedka prebieha výhradne v angličtine, preto je požadovaná stredne pokročilá až expertná úroveň jazyka, teda B2, C1 až C2

Konkrétny level a zameranie angličtiny sa však odvíja od pracovnej pozície a náplne. Iné znalosti si vyžaduje práca software developera v malej slovenskej firmičke a iné práca helpdesk operátora v nadnárodnej korporácii. 

V IT sektore však nestačí všeobecná angličtina, ale je potrebný technický jazyk, teda je nutné ovládať odbornú terminológiu. Medzi hlavné jazykové okruhy, ktoré by mal ovládať IT pracovník, patria napríklad: mobilné technológie a aplikácie, softvérové riešenia, siete a ich správa, dátové centrá či informačná bezpečnosť

Ako je to v Coderame?

V Coderame využívajú developeri anglický jazyk na dennej báze. Takmer polovica našich developerov totiž pracuje v medzinárodných tímoch a väčšina programovacích jazykov, v ktorých naši kolegovia pracujú, vyžaduje aspoň B2 úroveň. 

V rámci príjímacích pohovorov máme nastavené 3 kolá, cez ktoré kandidáti musia prejsť: 

  • Prvé kolo je všeobecný neformálny rozhovor s našimi HR manažérkami, kde sa zisťujú informácie o predošlých pracovných skúsenostiach. Prebehne tiež prvý 5-minútový rozhovor v angličtine, ktorý ukáže, či uchádzač zvláda anglický jazyk na komunikatívnej úrovni. 
  • V ďalšom kole absolvujú uchádzači technický test, kde sa už anglický jazyk vyžaduje, nakoľko väčšina programátorských výrazov je v angličtine. 
  • Posledné kolo, ktorým uchádzači musia prejsť, je technický pohovor, kde sa stretnú s kolegami v rámci projektu, ale aj s projektovým manažérom. Častokrát tieto rozhovory prebiehajú celé v anglickom jazyku, selektuje sa to podľa koncového klienta. Pri vyše 50 projektoch sa naši developeri stretnú s angličtinou takmer vždy.

V Coderame ponúkame vzdelávací benefit v hodnote 250 €, v rámci ktorého si vedia naši developeri a zamestnanci objednať jazykový alebo technický kurz a zlepšiť tak svoje znalosti a zručnosti. 

Ako si zlepšiť angličtinu?

Vystačil si si doteraz so základmi angličtiny, no pokukuješ po práci, ktorá vyžaduje vyššiu úroveň? Alebo ti pribudol zahraničný klient, s ktorým musíš viesť pravidelné meetingy v angličtine? Prípadne by si len rád urobil niečo pre svoj osobný rozvoj? Nezúfaj, existuje viacero možností, ako si zlepšiť úroveň IT jazyka:

Špecializované kurzy

Učiť sa cudzie jazyky ešte nikdy nebolo jednoduchšie. Dnes už totiž existuje množstvo špecializovaných jazykových kurzov orientovaných priamo na potreby IT sektora. Kurzy sú však často koncipované pre telekomunikácie a informačné technológie, preto môže byť ich zameranie obšírnejšie. Väčšina z nich navyše funguje online. Čo viac si priať? 

Zdokonalíš sa pomocou nich v technickej angličtine, zlepšíš si slovnú zásobu a terminológiu, naučíš sa lepšie konverzovať a vysvetľovať rôzne procesy a funkcie softvérov, aplikácií či zariadení. Navyše získaš sebavedomie a odvahu riešiť pracovné problémy a komunikovať s kolegami a klientmi v anglickom jazyku. Príklady kurzov: fluentbe.com, viveus.sk, skolenia.sk či onlinejazyky.cz

Pobyt v zahraničí

Mnohé firmy majú svoje pobočky alebo partnerov v zahraničí a umožňujú tak rôzne pracovné pobyty a stáže. Kde inde sa môžeš zdokonaliť v cudzom jazyku ako za hranicami Slovenska a tvojej komfortnej zóny? Neváhaj sa opýtať na svojom HR oddelení a zisti, aké máš možnosti. Možno budeš prekvapený, kam všade sa môžeš v rámci svojej práce dostať. Zároveň spoznáš cudzokrajné metropoly, získaš nové kontakty a dokážeš, že si motivovaný posúvať sa v kariére vyššie. Ak si študent, rozhodne využi pracovné stáže v zahraničí. Tvoje hracie pole je nekonečné!

My v Coderama síce máme zahraničnú pobočku len v Prahe, no aj tak ti ponúkame množstvo zaujímavých kariérnych príležitostí

Zamestnanecký benefit 

Ak si zamestnaný, v prvom rade sa skús obrátiť na svojho zamestnávateľa a zisti, či neponúka alebo neprepláca kurzy angličtiny v rámci firemných benefitov. Vo väčšine stredných a veľkých firiem nad 50 zamestnancov je to už dnes štandardom. Firmy si totiž cenia IT schopností svojich ľudí a nemajú problém do nich investovať peniaze, aby sa zlepšili aj v jazykoch. IT skills teda väčšinou zavážia viac ako jazykové skills, ktoré sa dajú jednoduchšie dobehnúť. 

Ako vidíš, slabá znalosť angličtiny pre IT-čkára vôbec nemusí byť problémom. Stačí sa za to nehanbiť, overiť si svoju skutočnú úroveň a urobiť niečo pre jej zlepšenie. Držíme ti palce! :)

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a sociálne siete.

Čo je u nás nové?