Programovanie pre deti: Tipy na vzdelávacie projekty | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Programovanie pre deti: Ako ich hravo pripraviť na kariéru v IT?

Alexandra Vaszily|05.05.2023

tri deti pozerajúce sa na tablet

Každý, kto má deti, to určite pozná. Od počítača, smartfónu či tabletu ich nie a nie odtrhnúť a technológie ich zaujímajú viac ako čokoľvek iné. Tak prečo to nevyužiť na to, aby si osvojili základy programovania? 

Nikdy nie je príliš skoro začať s prípravou na kariéru v IT svete. Deti technológie prirodzene fascinujú a nadchnúť ich pre programovanie preto nie je ťažké, ak zvolíme ten správny prístup. Akékoľvek vzdelávanie by malo mať hravú a interaktívnu formu, ktorá podporí ich zvedavosť, umožní im zapojiť kreatívne myslenie a predovšetkým ich zabaví. 

Deti milujú počítačové a mobilné hry či aplikácie. Ukážte im preto, ako tieto technológie fungujú a vznikajú, či ako ich môžu sami vytvoriť. Spojíte tak príjemné s užitočným. Vybavenie detí základnými zručnosťami v oblasti programovania im otvorí dvere k novým príležitostiam a pomôže im pripraviť sa na budúcu kariéru v technologickom odvetví.

Výhody programovania pre deti

Nie je nič lepšie ako získať praktické vedomosti, ktoré sa deťom v budúcnosti zídu. Hoci sú poznatky z literatúry či dejepisu dôležité, praktické IT zručnosti sa stávajú súčasťou základnej gramotnosti a môžu im pomôcť v budúcej kariére. Časy sa menia a programovacie jazyky sú dnes takmer rovnako dôležité ako tie cudzie.

Okrem toho, že sa deti pri programovaní zabavia a vyskúšajú si, ako vytvoriť vlastné hry a aplikácie, naučia sa tiež:

  • využívať vlastnú kreativitu,
  • logicky a analyticky myslieť,
  • riešiť jednoduché aj zložitejšie problémy,
  • rozvíjať digitálne zručnosti,
  • základy programovacích jazykov, na ktorých môžu neskôr stavať.

Tipy na programovacie nástroje pre deti

Scratch a ScratchJr

Scratch je programovací jazyk určený pre deti a mladých ľudí od 8 rokov, v ktorom môžu vytvárať vlastné digitálne príbehy, hry a animácie na princípe blokového programovania, ktoré funguje systémom “drag and drop”. Učia sa tak kreatívne a logicky myslieť či spolupracovať navzájom. Scratch je dostupný vo viac ako 70 jazykoch a deti ho využívajú nielen doma, ale aj v školách, kde ho môžu učitelia zaradiť do svojej výuky.  

ScratchJr vychádza z programovacieho jazyka Scratch, ale je akousi predprípravou pre ešte mladšie deti vo veku 5 až 7 rokov. Deti v ňom rovnako môžu vytvárať interaktívne príbehy a hry, ale jeho rozhranie je prispôsobené tak, aby zodpovedalo vývoju malých detí. Tie v ňom jednoducho spájajú grafické programovacie bloky tak, aby sa postavičky pohybovali, tancovali či spievali. Následne ich môžu rôzne editovať. Obidva nástroje sú bezplatné.

Galaxy Codr

Ide o interaktívnu vzdelávaciu hru pre deti od 6 rokov, ktorá učí informatiku zábavným a hravým spôsobom. Učia sa v nej používať algoritmické myslenie a základy programovania. Hra Galaxy Codr pracuje s prostredím galaxie, ktorá má niekoľko planét, pričom každá deti učí niečo iné. Príbehom hráča sprevádza niekoľko postavičiek. Zaujímavé je aj to, že ide o slovenský projekt. K dispozícii je online zdarma a ponúka mnohé funkcie aj pre učiteľov. 

Code.org

Táto medzinárodná nezisková organizácia sa zameriava na zlepšovanie dostupnosti informatiky na školách tak, aby bolo učiť sa programovať také bežné ako učiť sa matematiku. Organizujú rôzne bezplatné kurzy a vzdelávacie aktivity pre školákov aj predškolákov. Podporujú ju takí sponzori, akými sú Amazon, Facebook, Google či Microsoft. 

Stoja tiež za známym projektom Hodina kódu, ktorý pôvodne začal ako celosvetová kampaň a hodinový rýchlokurz programovania. Dnes už ponúka mnoho 1-hodinových programovacích kurzov v rôznych jazykoch a pre rôzne vekové kategórie s atraktívnymi témami, ako sú napríklad Minecraft, Frozen či Star Wars. 

Kodu Game Lab

V tejto 3D programovacej hre môžu deti vytvárať vlastné virtuálne prostredie, vďaka čomu sa učia základné programovacie princípy. Vytvárajú si vlastný minisvet, kde budujú terén, umiestňujú postavičky a rôzne objekty, a následne môžu programovať ich správanie. Funguje to na princípe blokového programovania, vďaka čomu je všetko jednoduché, intuitívne a pochopiteľné pre úplných začiatočníkov. 

Základné IT zručnosti sú pre deti v súčasnom digitálnom svete nevyhnutné. Nadchnúť ich navyše pre programovanie môže byť skvelý spôsob, ako ich pripraviť na budúcu kariéru v IT odvetví. Tak prečo sa nezačať baviť kódovaním ešte dnes?

Alexandra Vaszily

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a články.

Čo je u nás nové?