Ako napísať štruktúrovaný životopis pre prácu v IT? | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Štruktúrovaný životopis pre prácu v IT: Ako ho napísať a čo by mal obsahovať?

Alexandra Vaszily|16.09.2022

Obzeráš sa po novom zamestnaní a nevieš, ako začať? Tým prvým krokom by malo byť vytvorenie CV-čka, teda profesionálneho štruktúrovaného životopisu, ktorý zaujme zamestnávateľov. Ak ho ešte nemáš alebo ho potrebuješ vylepšiť, poradíme ti, ako na to. 

počítač a životopis

Ako IT-čkár si možno doma v kódoch a riešení technických problémov, no písaný text nemusí byť práve tvoja šálka kávy. Aj preto sme tu, aby sme ti pomohli na tvojej ceste za novou prácou. Mimochodom, ak práve hľadáš job v IT odvetví, neváhaj mrknúť na naše aktuálne ponuky v Coderama. Poďme však priamo k veci. 

Čo je štruktúrovaný životopis? 

Nejde o žiaden zdĺhavý sloh, v ktorom prerozprávaš svoj životný príbeh. Práve naopak, čím stručnejší a výstižnejší text, tým lepšie. Štruktúrovaný životopis je totiž písaný slohovite v odrážkach či krátkych vetách. Už z názvu tiež vyplýva, že by mal byť štruktúrovaný do sekcií či odstavcov. Len tak si môžu HR pracovníci urobiť rýchly prehľad o každom z desiatok záujemcov. Na čítanie jedného životopisu často nemajú veľa času, preto je potrebné zaujať rýchlo. 

Ako vytŕčať z radu?

Dnes už existuje veľa možností, ako získať naozaj kvalitné CV-čko, ktoré upúta. Na trhu pôsobia firmy, ktoré ti ho profesionálne a na mieru vytvoria v atraktívnych dizajnoch. Samozrejme si však za to priplatíš. Je možné využiť rôzne hotové šablóny (napr. resume-example.com), ktoré bývajú spoplatnené aj zdarma. Môžeš si ho tiež vytvoriť úplne sám podľa nášho obsahu, ku ktorému sa čoskoro dostaneme. 

Gro každého dobrého životopisu však tvoria tvoje skúsenosti, ktoré, ako sa hovorí „neobabreš”. Ak patričné vzdelanie, znalosti a skúsenosti nemáš, nepomôžu ti zrejme ani krásne šablóny. Predovšetkým, ak chceš pracovať v oblasti, v ktorej kreativita nemusí byť prvoradá. Pekné grafické spracovanie určite dokáže upútať a nasmerovať pozornosť čitateľa na správne miesto, ale nemalo by byť nadradené obsahu. 

Ak chceš teda vytŕčať z radu záujemcov, zaujmi na prvý pohľad vizuálom a hneď na druhý relevantným obsahom, ktorým sa predáš najlepšie ako vieš. Nezabudni spomenúť všetky svoje získané certifikáty, či už v jazykovej alebo IT oblasti. Spomeň úspešné projekty, na ktorých si pracoval/a, či appky a weby, ktoré si vytvoril/a. Snaž sa zaujať najmä znalosťami a skúsenosťami, ktoré ťa môžu odlíšiť od masy a ukázať, že máš niečo naviac. 

Životopis krok za krokom

Ako správne rozčleniť a napísať životopis? Toto je základná štruktúra, od ktorej sa môžeš odraziť. S jej pomocou hravo napíšeš svoj životopis riadok po riadku. Vizuálnu stránku už necháme na tebe. 

Hlavička

Základom životopisu je stručná hlavička, ktorá ťa predstaví. Mala by preto obsahovať tvoje meno a priezvisko, dátum narodenia, trvalé bydlisko a kontaktné údaje, ideálne e-mail a telefón. Informácie o rodinnom stave či občianstve sú dobrovoľné a nemusíš ich uvádzať, ak nechceš. Súčasťou hlavičky by mala byť portrétna fotka, ktorou si získaš sympatie. Nemusí ísť o strojenú fotku z občianskeho, no ani selfie, ktorú by si zavesil na Instagram. Fotka by mala byť reprezentatívna, no nie príliš strojená. Úsmev určite nie je zlý nápad. 

Vzdelanie

Ďalšia sekcia by mala obsahovať informácie o tvojom vzdelaní. Nemusíš spomínať všetky školy, ktoré si absolvoval/a. Postupuj od súčasnosti a ako prvú uveď informáciu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní a získanom titule. Spomeň názov vysokej školy/škôl a strednej školy, vrátane odborov, ktoré si vyštudoval/a. Základnú školu uvádzaj len v prípade, že si vyššie vzdelanie nedosiahol. Ak si absolvoval/a nejaké študijné programy a pobyty, nenechávaj si ich pre seba a spomeň ich. Snaž sa však, aby boli informácie stále prehľadné a stručné. 

Prax

Nasleduje pre mnohých zamestnávateľov to najdôležitejšie, a to informácie o tvojich skúsenostiach. Opäť postupuj od súčasnosti do minulosti. Pri každej pracovnej pozícii je ideálne uviesť: názov pozície, dĺžka zamestnania, názov firmy, miesto výkonu práce a stručný popis náplne práce. Ak je to možné, uveď aj konkrétne projekty, na ktorých si pracoval/a. Ak je v tvojej predošlej firme človek, ideálne nadriadený, ktorý vie budúcemu zamestnávateľovi poskytnúť referenciu, uveď jeho meno a kontakt.

Zameraj sa pritom najmä na skúsenosti, ktoré súvisia s tvojou aktuálnou špecializáciou. Nemusíš uvádzať všetky príležitostné joby a brigády, ak neprispejú k tomu, aby ťa zamestnávateľ vnímal ako vhodného kandidáta pre danú pozíciu. Ak si absolventom a ešte nemáš skutočné pracovné skúsenosti, spomeň aspoň prax, ktorú si získal/a počas štúdia, či už išlo o stáže či školské projekty.

Certifikáty

Škola a prax nie sú všetko. Ak aj nemáš top vzdelanie či pracovné skúsenosti, môžeš svoju konkurencieschopnosť zvýšiť rôznymi kurzami a certifikátmi. Nedávno sme napríklad písali článok o získaní ISTQB certifikátu a jeho prínose. Dnes už existuje množstvo certifikačných systémov a poskytovateľov kurzov v oblasti vývoja či testovania softvéru, tvorby webov alebo napríklad aj manažmentu. Svet IT totiž nie je len o programovaní a každá firma potrebuje okrem developerov aj projektových manažérov. 

IT zručnosti

Ako určite vieš, na trhu práce sú dôležité najmä reálne zručnosti. Pozornosť preto venuj tejto sekcii a vymenuj v nej svoje TOP skills v oblasti IT, prípadne ďalších relevantných oblastiach. Stačí postupovať heslovite a vymenovať, v ktorých oblastiach web developmentu (HTML, JavaScript, PHP a ďalšie), software developmentu (Java, Python, Android a ďalšie) či iných IT oblastiach si doma. Môžeš využiť napríklad grafické škály, ktoré znázornia stupeň tvojich zručností od 1 (amatér) po 5 (profík). 

Jazyky

Ako sme už spomenuli, IT je viac ako len programovanie. Okrem ovládania programovacích jazykov by si preto mal/a ovládať aj svetové jazyky. Prvoradá je väčšinou angličtina, no v niektorých firmách sa môžeš stretnúť aj s ďalšími požiadavkami. Informuj preto budúceho zamestnávateľa o svojich jazykových zručnostiach a nezabudni uviesť dosiahnutý stupeň, ideálne potvrdený jazykovým certifikátom

Extra

Vyššie spomenuté kategórie predstavujú základ, ktorý by mal obsahovať každý dobrý životopis. V prípade, že by si rád doplnil niečo navyše, môžeš spomenúť napríklad: 

  • Záujmy, ktorým sa vo voľnom čase rád venuješ.
  • Silné stránky, ako napríklad perfekcionizmus, ambicióznosť, dochvíľnosť, kreativita a pod.
  • Povahové črty, napr. že si veselý, spoločenský typ a máš zmysel pre humor. 
  • Ocenenia, získané počas štúdia či v zamestnaní.
  • Informácia o vodičskom oprávnení, v prípade že sa pre budúcu prácu hodí.
  • Pozitívnu referenciu, ktorú poskytol tvoj predošlý zamestnávateľ, nadriadený či kolega. 
  • Citát, ktorý reprezentuje tvoju životnú filozofiu alebo ťa motivuje v kariére. 
  • Bio, teda krátke zhrňujúce info o tebe v niekoľkých vetách. 

Držíme ti palce pri písaní životopisu, a ešte viac v získaní novej perspektívnej práce. :)

Alexandra Vaszily

Marketing Manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a sociálne siete.

Čo je u nás nové?