Jurajovo Dobrodružstvo v Nepále: Výstup na Kala Patthar a Prenikanie do Srdca Himaláji | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Java developer Juraj a jeho dobrodružstvo v Nepále

Alexandra Gálfyová|16.11.2023

Dnes Vám predstavíme dobrodružstvo nášho kolegu Juraja, ktorý pracuje v CODERAMA už 6 rokov a okrem toho, že je špičkový Java developer je hlavne zanietený cestovateľ, ktorý prekračuje hranice bežného. Predstavte si svet, kde vrcholy hôr škriabu nebo a každý krok vás privádza bližšie k oblohe. Tento svet nebol len snom pre Juraja, ktorý prekonal hranice bežného objavovania a vydal sa na cestu do srdca Himaláji. Cieľ? Kala Patthar, majestátny vrchol ležiaci vo výške 5644 metrov nad morom, poskytujúci dychberúce výhľady na Everest. V tomto exkluzívnom rozhovore Juraj rozpráva o svojich zážitkoch, výzvach a nezabudnuteľných momentoch v Nepále - od základného tábora Everestu až po stretnutie s kultúrou a históriou tejto úžasnej krajiny.

Za horizontmi bežného: Prečo bol Nepál tvojou destináciou snov?

Nápad sa zrodil u priateľky, ktorá to celé naplánovala a dala ako darček sestre k 30. narodeninám. Máme radi hory a na Slovensku sme pochodili už takmer všetko. Minulý rok sme prešli trek okolo Mont Blancu a tentokrát sme chceli vidieť najvyššie hory sveta. Do Nepálu som šiel prvýkrát a viem že určite nie naposledy. Je to úplne iný svet oproti tomu nášmu a je tam ešte čo vidieť a vyskúšať, takže sa tam určite niekedy vrátime.

Cesta do srdca Himaláji: Sám, s priateľmi, alebo cez agentúru?

Prvotný plán bol ísť iba s priateľkou a jej sestrou no nakoniec sme cestovali šiesti, keďže niektorí kamaráti si nemohli nechať ujsť takúto výnimočnú príležitosť. Priateľka všetko naštudovala a preto stačilo mať turistické vybavenie a kúpiť letenky.

Hory volajú: Aké boli vaše ciele a prejdené treky?

Dostať sa do základného tábora Everestu. To bol hlavný program nášho dobrodružstva. Taktiež sme chceli vystúpiť na kopec Kala Patthar, ktorý sa nachádza vo výške 5644mnm a je z neho krásny výhľad na najvyššiu horu sveta. Po treku sme chceli spoznávať kultúru a históriu Nepálu.

Srdce Nepálu: Akí sú miestni obyvatelia?

Nepálci sú veľmi milí a priateľskí ľudia, ktorí sa vám veľakrát prihovoria a snažia sa vám pomôcť alebo niečo predať. Mňa tam už pozná snáď každý predajca oblečenia, pretože obľubujem tričká s vtipnou tematikou.

Išlo aj o život: Ako náročný bol váš výstup?

Výstup bol veľmi náročný. Minulý rok sme absolvovali trek okolo Mont Blancu čo bolo 160 km a viac ako 10 000 prevýšenie. Pred našim výletom sme boli vystúpiť na Hochfeiler vo výške 3510mnm, aby sme vyskúšali, či sa nám prejaví výšková choroba. V Nepále začal náš výstup v dedinke Bupsa, kde sme cítili, že na nás lezie nejaká choroba. Začalo to bolesťou hrdla a kašľom. Nanešťastie u báb to pokračovalo aj teplotou. Nikdy nezabudnem na ich výkon, kedy choré s teplotou dokázali za deň prejsť viac ako 20 km a 1300 výškových metrov do Namche Bazar. Tu sme sa začali aklimatizovať a chceli sme pokračovať ďalej, ale nebolo to možné. Zdravotný stav sa im zhoršil aj následkom výškovej choroby. V tejto výške je normálna saturácia pre človeka 90% pričom menej ako 80% je rizikové a baby mali bežne 70% a najnižšie nameraná hodnota bola 58%, a tak sme museli rýchlo jednať. Kontaktovali sme záchranárov, ktorí vybavili odvoz vrtuľníkom do nemocnice. Ďalej sme pokračovali iba traja chalani. Počas cesty sme stretali mnoho yakov a oslíkov, taktiež sa tu premáva mnoho nosičov a samozrejme turistov zo všetkých kútov sveta. Krajina sa každým dňom menila, ako sme postupovali vyššie a vyššie. Na tretí deň v Dingboche výšková choroba zaúčinkovala aj u Martina, a tak sme museli volať helikoptérou aj pre neho.

Cieľ našej miniexpedície sme splnili: Podarilo sa vám vystúpať až na vrchol?

Pokračovali sme už iba s Romanom do Lobuche, odkiaľ sme na ďalší deň začali šliapať do základného tábora Everestu. Mali sme krásne slnečné počasie s nádhernými výhľadmi na okolité hory a ľadovce. Po navštívení tábora sme sa vrátili do dedinky Gorak Shep, kde sme si chceli chvíľu oddýchnuť a pokračovať ďalej na najvyšší bod nášho výletu Kala Patthar. Tu sa prejavila výšková choroba aj u mňa silnými bolesťami hlavy. Tým najpomalším tempom z nohy na nohu sa mi podarilo vyjsť až na vrchol Kala Pattharu. Počasie nám prialo a mali sme tie najkrásnejšie výhľady na Everest. Cestou dolu sme boli strašné vyčerpaní, ale už za tmy sa nám podarilo dôjsť až na ubytovanie. Ďalšie dni cestou dolu bola cesta rýchla a jednoduchá a s úsmevom na perách sme sa ponáhľali za ostatnými, ktorí nás už čakali v hlavnom meste.

Po stopách dobrodružstva: Ako ste strávili zvyšok výletu?

Zvyšok výletu sme spoznávali kultúru a históriu hlavného mesta a jeho najbližšieho okolia. Taktiež to čo sa nám podarilo počas výletu schudnúť sme za pár dní nabrali naspäť. Nakoniec nás samozrejme čakali nákupy suvenírov. Naspäť sme leteli cez Abu Dhabi, kde sme si pozreli mešitu a hlavne užili zvyšok dňa na pláži.

Nechajte sa pohltiť Nepálom: Dáš nám nejaký záverečný tip, ako nasať atmosféru Nepálu čo najlepšie ?

Na trek treba určite ísť zdravý a vyvarovať sa akémukoľvek možnému nakazeniu čo by mohlo neskôr spôsobiť problémy. Výškovú chorobu nepodceňovať a postupovať vo vyšších polohách každý deň maximálne o 300 až 500 m vyššie.

A tip? Nenechajte sa uhryznúť opicou! :) Keď baby prepustili z nemocnice, išli na výlet do opičieho parku, kde pri fotení kamoška prekročila bezpečnú vzdialenosť medzi mláďaťom a matkou, ktorá sa na ňu okamžite vrhla. Pri návšteve nemocnice ju už dobre známy personál vítal so slovami “Ahoj Terézia čo tu zase robíš?”



V CODERAMA chápeme potreby našich ľudí a preto sme na 99% v pohode s tým, ak budú pracovať odkiaľkoľvek chcú. Ak popri cestovaní dokážu efektívne pracovať, netrváme na tom, aby museli sedieť doma. Zmena prostredia nikdy nie je na škodu, preto plne chápeme, ak sa občas pracovne presunú inde. Pozri si ďalšie benefity CODERAMA a ak máš pocit, že patríš k nám, ozvi sa!

Alexandra Gálfyová

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o sociálne sieťe, web a marketing v CODERAMA.

Čo je u nás nové?