Zdravé telo, zdravý programátor: Boj proti sedavej práci v IT | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Zdravé telo, zdravý programátor: Ako IT špecialisti môžu bojovať proti sedavej práci

Alexandra Gálfyová|14.03.2024

V tomto článku sa dozviete, ako pandémia a presun do domácich kancelárií priniesli IT profesionálom nové výzvy v oblasti fyzického a psychického zdravia. Objavte praktické rady a tipy na boj proti bolestiam chrbtice prostredníctvom posilnenia stredu tela, ako aj význam ergonomického nastavenia pracovného priestoru pre prevenciu zdravotných problémov. Naučte sa, ako integrovať pravidelný pohyb a aeróbne činnosti do vašej rutiny pre celkové zlepšenie pohody a zdravia.

V dnešnej dobe, keď väčšinu pracovného trhu tvoria sedavé zamestnania ako je IT sektor, naberá otázka fyzickej aktivity a ergonómie v práci nečakanú dôležitosť. IT špecialisti, známi svojimi dlhými hodinami za počítačom, čelia jedinečným výzvam, ktoré si vyžadujú osobitnú pozornosť.

Pandémia a domáce kancelárie: Dvojitá výzva

Pandémia COVID-19 pridala na komplexnosti tejto problematiky. S presunom mnohých IT profesionálov do domácich kancelárií, nevhodné pracovné prostredie sa stalo bežným problémom. Tento vývoj priniesol nielen fyzické, ale aj psychické výzvy, ktoré nás nútia prehodnotiť, ako pristupujeme k pracovnému prostrediu. Je dôležité si uvedomiť, že pohyb je pre ľudské telo prirodzený a mal by byť neoddeliteľnou súčasťou každého dňa, a to aj pri práci z domova.

Boj s bolesťou chrbtice: Posilnenie stredu tela ako kľúč

Sedavý životný štýl môže viesť k bolestiam chrbtice a problémom s držaním tela. Odborníci preto odporúčajú cvičenia na posilnenie stredu tela, ako sú planky, mostíky, a pilates. Joga a strečing prispievajú k udržaniu svalov pružných a zmierňujú napätie, kým krátke denné cvičenia môžu zabezpečiť dlhodobé zdravotné výhody.

Ergonomická kancelária: Viac než len módny trend

Za ergonomický pracovný priestor už dnes nie je len pohodlná stolička. Hovoríme o stojacich stoloch, ktoré umožňujú striedanie sedenia a státia, o monitorových stojanoch, ktoré zabraňujú nevhodnému ohýbaniu krku, a o ergonomických klávesniciach a myšiach, ktoré znižujú napätie v rukách. Tieto investície nie sú len luxusom, ale nevyhnutnosťou pre zdravý pracovný život.

Tipy pre správne ergonomické prostredie:

  • Ergonomické stoličky: Tieto stoličky sú navrhnuté tak, aby poskytovali adekvátnu oporu chrbtici a umožňovali správne sedenie. Vyhľadajte modely s nastaviteľnou výškou, hĺbkou sedadla a opierkami na ruky.
  • Stojacie stoly: Alternatíva sedenia a státia počas dňa môže znižovať fyzické napätie a zvyšovať cirkuláciu. Stojacie stoly by mali byť nastaviteľné, aby vyhovovali rôznym výškam a potrebám.
  • Monitor stojany: Udržiavanie monitora na očnej úrovni zabraňuje sklonu k nevhodnému ohýbaniu krku a môže znižovať napätie v krčnej oblasti.
  • Ergonomické klávesnice a myši: Tieto pomôcky môžu znížiť napätie v rukách, zápästiach a ramenách. Klávesnice s nízkym profilom alebo rozdelené dizajny môžu znižovať napätie v zápästiach, zatiaľ čo ergonomické myši znižujú napätie v ramenách a krku.
  • Podložky pod zápästia: Tieto pomôcky poskytujú podporu a pohodlie pri dlhých hodinách písania a práce s myšou.

it developer stoji pri stole a pocitaci a programuje

Pohyb ako neoddeliteľná súčasť dňa

Význam pravidelného pohybu nemôže byť preceňovaný a každá forma aktivity pomáha bojovať proti následkom sedavého životného štýlu. Aeróbne aktivity a posilňovacie cvičenia by mali byť neoddeliteľnou súčasťou týždenného režimu každého IT špecialistu. Aeróbne aktivity strednej a vyššej intenzity sú odporúčané 3-5 krát týždenne. Ľudia by mali začleniť do svojej rutiny aj posilňovacie cvičenia. Jednoduché aktivity, ako chôdza, Nordic walking, joga, beh, bicyklovanie a plávanie, sú vhodné pre všetky vekové skupiny a pozitívne vplývajú nielen na fyzickú kondíciu, ale aj na psychiku.

Maličkosti, ktoré robia rozdiel

Uvedomenie si, že aj malé zmeny v každodennom živote môžu mať veľký vplyv na naše zdravie. Od rannej jogy až po správne nastavenie pracovnej stoličky, každý krok smerom k aktívnejšiemu a ergonomicky vhodnému životnému štýlu má svoj význam. Pre IT špecialistov, ktorí trávia hodiny sedením, nie je len fyzická aktivita dôležitá, ale aj správne usporiadané pracovné prostredie. Prevencia je kľúčom a mali by si byť vedomí, že zdravie a pohoda v práci nie sú len o tom, čo robíme po práci, ale aj o tom, ako pracujeme a kde pracujeme.

Alexandra Gálfyová

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o sociálne sieťe, web a marketing v CODERAMA.

Čo je u nás nové?