Aké technologické novinky dnes hýbu svetom? | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Technologické novinky, ktoré dnes hýbu svetom

Alexandra Gálfyová|22.06.2023

Technologický svet napreduje raketovou rýchlosťou a každoročne na nás chrlí množstvo noviniek. Ktoré stoja za pozornosť v roku 2023? Pozrime sa na tie, ktoré rezonujú najviac a môžu mať veľký dopad na našu spoločnosť. To, čo bolo kedysi len výplodom predstavivosti tvorcov sci-fi filmov, sa dnes stáva realitou. Už niekoľko rokov môžeme vidieť pokroky vo vývoji umelej inteligencie či virtuálnej reality. Pozrime sa, čo v oblasti týchto technológií pribudlo tento rok.

zena s VR headsetom na hlave

Umelá inteligencia

V technologických kruhoch a rôznych odvetviach biznisu sa v poslednej dobe nehovorí o ničom inom ako o umelej inteligencii. Málokomu unikol obrovský boom, aký tento a minulý rok zaznamenala s príchodom nových nástrojov založených na báze AI. Umelá inteligencia toho dnes dokáže naozaj veľa, napríklad napísať článok, nakresliť obraz, vytvoriť dôveryhodnú fotomontáž či dokonca napísať kód

Máme tu nástroje, ako sú Midjourney, DALL-E, ChatGPT, Open AI a mnohé ďalšie, ktoré vedia vykonávať funkcie a úlohy, ktoré doteraz vyžadovali ľudskú inteligenciu. Hovoríme napríklad o rozpoznávaní reči, písanom aj hovorenom prejave v mnohých jazykoch, vizuálnom vnímaní, kreativite, rozhodovaní a ďalších. Samozrejme, zatiaľ nenahradia všetku ľudskú prácu, ale množstvo úkonov dokážu zefektívniť a zjednodušiť. 

Už teraz je zrejmé, že niektoré biznisy, ktoré postupne neimplementujú AI do svojich procesov, zaspia na vavrínoch a konkurencia ich predbehne. Umelá inteligencia sa bude stále viac využívať v automobilovom priemysle, lekárskej diagnostike či marketingu. Algoritmy budú čoraz dokonalejšie simulovať ľudské schopnosti a je viac ako isté, že vek umelej inteligencie sa práve začal. 


Virtuálna realita

Ďalšou technológiou, ktorá sa dostáva do popredia už dlhší čas, je virtuálna realita. VR a AR technolórie sa stále viac zdokonaľujú a uplatňujú v rôznych sférach biznisu a spoločnosti. Samostatným fenoménom v rámci virtuálnej reality je metaverse, alebo virtuálny vesmír, v ktorom je možné zabávať sa, vzdelávať, podnikať či dokonca kupovať pozemky.

S virtuálnou realitou sa stretneme v rôznych oblastiach, pričom tou najvyhľadávanejšou je tá zábavná. Prostredníctvom VR a AR okuliarov sa môžeme okamžite ponoriť do virtuálneho sveta a okúsiť rôzne zážitky od cestovania po svete z pohodlia domova, objavovanie podmorského života bez nutnosti nasadiť si kyslíkovú masku či hrania hier s realistickým feelingom. 

Virtuálna realita sa však čoraz viac integruje nielen v hernom svete, ale aj v serióznych oblastiach, ktoré posúvajú našu spoločnosť vpred. Využíva sa na zlepšenie vzdelávania a umožňuje študentom preskúmať učivo v teréne

Špeciálne nachádza VR uplatnenie v medicíne, kde sa medici prostredníctvom nej vedia ponoriť napríklad do anatómie ľudského tela. Virtuálna realita sa využíva aj na školenie pracovníkov vykonávajúcich nebezpečné povolania, napr. pilotov, baníkov či požiarnikov.  

Technológie VR a AR sa síce ešte len rozvíjajú, ale v najbližších rokoch sa budú stále viac integrovať do nášho každodenného života, či už ide o prácu, zábavu, vzdelávanie alebo dobrodružstvo.


5G

Mobilná 5G sieť ponúka nové komunikačné možnosti vďaka extrémnej prenosovej rýchlosti a kratšej dobe odozvy. To prináša výhody nielen pre používateľov smartfónov, ale aj pre priemysel a technológie. Pokrytie touto sieťou sa stále zlepšuje a postupne by malo byť dostupné aj v menších mestách, horšie sú však vyhliadky vo vidieckych oblastiach. 

5G sieť novej generácie podporuje implementáciu nových technológií do nášho každodenného života. Hoci v súvislosti s tým vzniká mnoho obáv o súkromie, bezpečnosť či zdravie, v skutočnosti má 5G potenciál zlepšovať úroveň služieb. Príkladom je zdravotníctvo, ktoré sa vďaka nej stáva inteligentnejším. Prichádza nová éra personalizovanej medicíny založenej na skutočných dátach. 

Nositeľné smart zariadenia môžu vďaka 5G sieti poskytovať pacientom aj lekárom prístup k zdravotným údajom v reálnom čase. Dokážu monitorovať dáta o životných funkciách pacienta a môžu tak odhaliť zmeny skôr ako sa objavia príznaky. 5G sieť umožní chirurgom operovať pacientov pomocou robotických ramien a virtuálnej reality, kde je veľká prenosová rýchlosť nevyhnutná. 

5G sieť tiež poskytuje lepšie pripojenie Internetu vecí (IoT) a umožňuje jednotlivým zariadeniam medzi sebou rýchlejšie komunikovať a vymieňať si dáta. To prináša zlepšenia pre priemysel, robotiku, ale aj inteligentné domácnosti, ktoré tieto moderné technológie využívajú. Infraštruktúra 5G siete je u nás ešte v plienkach, no spoločnosti môže priniesť mnoho benefitov. 


Doprava budúcnosti

V posledných rokoch sa mení aj spôsob, akým sa presúvame. V automobilovej doprave sa čoraz viac pretláčajú elektromobily a vízia je taká, že o niekoľko rokov úplne nahradia vozidlá so spaľovacími motormi. V mestách vídať stále viac nabíjacích staníc pre elektromobily, ktoré sa už stávajú bežnou súčasťou dopravy.  

Elektrické vozidlá sa neustále vylepšujú, pričom sa zväčšuje najmä ich dojazd. Na trh prichádzajú také automobily, ktoré zvládnu prejsť aj viac ako 500 km na jedno nabitie. Jazda s takýmto autom tak už nemusí byť obmedzujúca, ale vyrovná sa benzínovému či naftovému vozidlu a pokojne s ním zvládnete aj dovolenku. 

Pokrok v robotike tiež naznačuje, že na cesty sa v budúcnosti dostanú samojazdiace autá a vzniknú autonómne taxislužby či doručovacie služby, ktoré budú fungovať bez nutnosti ľudskej obsluhy vozidiel. Jednoducho si pomocou aplikácie zavoláte taxík či kuriéra a auto k vám príde bez vodiča. 

Okrem elektromobilov sa pozornosť upriamuje aj na nadzvukové lietadlá. Mnohé startupy vyvíjajú stroje, ktoré sa vedia pohybovať rýchlosťou 1 000 míľ (približne 1 600 km) za hodinu, teda rýchlejšie ako zvuk. Takýmto lietadlom by ste sa vedeli presunúť medzi New Yorkom a Londýnom za menej ako 3 hodiny. Treba sa však pripraviť, že ceny takýchto leteniek budú dostupné len pre elitu. 

Ďalším technologickým fenoménom, ktorý preslávil aj Elon Musk, sú tzv. hyperloopy. Ide o dopravné moduly, ktoré vedia človeka prepraviť rýchlosťou dosahujúcou až 900 km za hodinu cez podzemný tunel. Spoločnosti, ktoré tieto technológie vyvíjajú, však nenapredujú tak ako sa očakávalo a zdá sa, že dostupnosť tohto spôsobu dopravy je ešte v nedohľadne. 


Elektromobily: Trend, ktorý si získava čoraz viac pozornosti

V súčasnom období sme svedkami rýchleho pokroku v technologickom priemysle a elektromobily sú jedným z najvýznamnejších nových trendov. V rámci tohto dynamického prostredia sa naša firma pýši úzkou spoluprácou s klientom Aviloo na inovatívnom projekte testovania batérií elektrických vozidiel.

Spoločnosť Aviloo vytvorila revolučný nezávislý testovací systém, ktorý zabezpečuje presnú diagnostiku stavu batérií. Srdcom tohto systému je AVILOO Estimator, výkonný algoritmus strojového učenia, ktorý využíva miliardy zhromaždených dátových bodov. S každým novým súborom údajov sa algoritmus stáva inteligentnejší a poskytuje ešte presnejšie odhady.

Údaje z testovania sa spracovávajú a ukladajú v reálnom čase v AVILOO Battery Data Cloud, kde sú zabezpečené podľa najvyšších štandardov. 

Táto cloudová platforma ponúka konfigurovateľný prehľad miliónov dátových bodov z batérií, ktoré sú potom v plnej automatizácii analyzované. Vďaka tomu je možné získať presné informácie o zdravotnom stave batérií a zlepšiť ich výkon a spoľahlivosť.

Naša spolupráca s Aviloo na projekte testovania batérií elektrických vozidiel nám umožňuje byť v popredí tohto technologického vývoja. Veríme, že tieto inovácie povedú k lepšej efektívnosti a udržateľnosti elektromobilov, čo bude mať pozitívny vplyv na životné prostredie a našu spoločnosť ako celok.


Technológie menia budúcnosť

To, ako dnes funguje svet a spoločnosť, do veľkej miery určuje práve stupeň vývoja technológií. Ich vplyv na náš život sa bude v budúcnosti len zvyšovať, preto je dobré s nimi držať krok. 

Alexandra Gálfyová

Marketing manager

Marketingová manažérka, ktorá sa s láskou stará o web a články.

Čo je u nás nové?