Porovnanie cloudu: ktorého poskytovateľa si vybrať? | Coderama
Remote / Rotácie na projektoch / Refferal bonus 2000€ / Work&Travel.
Získaj odhad platu

Vieme, že ak si najlepší, môžeš pracovať pre kohokoľvek.

Preto ti ponúkame okrem skvelých BENEFITOV aj adekvátne platové ohodnotenie. Vyplň náš dotazník a my ti na základe tvojich skúseností vypracujeme odhad tvojej budúcej výplaty v CODERAMA.

Napíšte nám:

Späť

Porovnanie veľkých cloudov: ktoré úložisko sa vám oplatí najviac?

Karol Sládeček|28.02.2023

ruka s kablom smerujúca k oblaku

Minule sme sa zaoberali tým, či a kedy má zmysel uvažovať o cloudových službách pre potreby vášho podniku či organizácie. Dnes sa bližšie pozrieme na jeden z dôležitých faktorov, ktoré treba zvážiť pri výbere poskytovateľa cloudových služieb cenu. 

Hoci cloudové služby ponúkajú množstvo výhod, ako sú škálovateľnosť, flexibilita a bezpečnosť, náklady na používanie cloudových služieb sa môžu výrazne líšiť v závislosti od poskytovateľa a konkrétnych používaných služieb. V tejto diskusii porovnáme ceny služieb a možnosti ukladania dát medzi hlavnými poskytovateľmi cloudových služieb, ako aj niektoré z lacnejších dostupných riešení. Pochopenie rozdielov v cenách vám pomôže urobiť informované rozhodnutie pri výbere poskytovateľa cloudových služieb, ktorý vyhovuje vášmu rozpočtu a obchodným potrebám.

Hlavné vlastnosti porovnávaných platforiem

Päť najpoužívanejších poskytovateľov cloudových služieb sú: Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP), Alibaba Cloud a IBM Cloud.

Amazon Web Services (AWS) 

Komplexná, rozvíjajúca sa platforma cloud computingu poskytovaná spoločnosťou Amazon. Ponúka širokú škálu služieb vrátane úložísk, sietí, databáz a aplikačných služieb, ako aj rôzne nástroje na správu a zabezpečenie. AWS sa považuje za lídra na trhu cloud computingu a je známa svojou škálovateľnosťou, spoľahlivosťou a flexibilitou.

Microsoft Azure 

Platforma a infraštruktúra cloud computingu vytvorená spoločnosťou Microsoft na vytváranie, nasadzovanie a správu aplikácií a služieb prostredníctvom globálnej siete dátových centier spravovaných spoločnosťou Microsoft. Služby Azure sú podobné službám AWS, ale sú viac zamerané na integráciu s inými produktmi a službami spoločnosti Microsoft a považujú sa za silnú alternatívu pre podnikových zákazníkov.

Google Cloud Platform (GCP)

Platforma cloud computingu, ktorú poskytuje spoločnosť Google. Ponúka rôzne služby vrátane úložísk, sietí a analýzy veľkých objemov dát, ako aj možnosti strojového učenia a umelej inteligencie. GCP sa považuje za silného hráča na trhu cloudových služieb, najmä pre svoje služby v oblasti analýzy údajov a strojového učenia.

Alibaba Cloud

Platforma cloud computingu, ktorú poskytuje spoločnosť Alibaba Group. Ponúka širokú škálu služieb vrátane úložísk, sietí a databáz, ako aj možností umelej inteligencie a analýzy veľkých objemov údajov. Alibaba Cloud je populárny najmä v ázijsko-tichomorskom regióne a považuje sa za silného hráča na trhu cloudových služieb, najmä v Číne.

IBM Cloud

Platforma cloud computingu, ktorú poskytuje spoločnosť IBM. Ponúka širokú škálu služieb vrátane úložísk, sietí a databáz, ako aj možností umelej inteligencie a blockchainu. IBM Cloud sa považuje za silného hráča na trhu s cloudovými službami, najmä pre svoje služby na podnikovej úrovni a zameranie na hybridné cloudové riešenia.

Cloudové služby týchto piatich poskytovateľov sú široko využívané, majú rôzne silné stránky a oblasti zamerania, a možno ich považovať za skvelé alternatívy v závislosti od prípadu použitia a špecifických požiadaviek projektu.

Cenové modely cloudových služieb

Ceny za cloudové služby sa môžu líšiť v závislosti od poskytovateľa, konkrétnych využívaných služieb a spôsobov používania zákazníka. Všetci z piatich hlavných poskytovateľov cloudových služieb (AWS, Azure, GCP, Alibaba Cloud a IBM Cloud) však ponúkajú cenové modely pay-as-you-go, v rámci ktorých zákazníci platia len za využívané zdroje.

AWS a Azure sú vo všeobecnosti drahšie pre určité služby a môžu vyžadovať väčšie počiatočné investície, zatiaľ čo GCP môže byť nákladovo efektívnejší pre určité služby a môže ponúkať výhodnejšie ceny pre dlhodobé záväzky. Alibaba Cloud sa považuje za nákladovo efektívnejší ako ostatní hlavní poskytovatelia, najmä pre zákazníkov v ázijsko-tichomorskom regióne. IBM Cloud má flexibilnejší cenový model s rôznymi možnosťami platieb, ako sú predplatné, hodinová a meraná fakturácia či platba podľa potreby.

Vo všeobecnosti je dôležité posúdiť ceny jednotlivých poskytovateľov na základe konkrétnych služieb a modelov používania potrebných pre váš projekt, ako aj prípadných zliav alebo akcií, ktoré môžu byť k dispozícii. Okrem toho je vhodné vziať do úvahy aj to, že niektorí poskytovatelia môžu ponúkať bezplatné úrovne alebo bezplatné skúšobné verzie určitých služieb, čo môže byť dobrý spôsob, ako si platformu vyskúšať pred tým, ako sa zaviažete k dlhodobej zmluve.

Cenové modely ukladania v cloude

Ceny za služby ukladania dát sa môžu líšiť v závislosti od poskytovateľa, konkrétnej používanej služby ukladania dát a spôsobu používania zákazníka. Všetkých päť hlavných poskytovateľov cloudových služieb však ponúka rôzne možnosti ukladania dát, pričom každý z nich má iné cenové modely.

AWS ponúka rôzne možnosti ukladania vrátane S3 na ukladanie objektov a EBS na ukladanie blokov. Cena za úložisko S3 je založená na množstve uložených údajov za mesiac a počte vykonaných požiadaviek, pričom pri väčšom množstve uložených údajov je cena za gigabajt nižšia. Ceny EBS sú založené na množstve poskytnutého úložiska, požadovaných vstupných/výstupných operáciách za sekundu (IOPS) a prenose údajov zo zväzku EBS.

Azure ponúka rôzne možnosti ukladania vrátane úložiska Blob Storage na ukladanie objektov a diskového úložiska na ukladanie blokov. Cena za úložisko Blob Storage je založená na množstve uložených údajov za mesiac a počte vykonaných požiadaviek, pričom pri väčšom množstve uložených údajov je cena za gigabajt nižšia. Cena za diskové úložisko je založená na množstve poskytnutého úložiska, požadovaných IOPS a prenose údajov z disku.

GCP ponúka rôzne možnosti ukladania vrátane Cloud Storage pre objektové ukladanie a Persistent Disk pre blokové ukladanie. Ceny za Cloud Storage sú založené na množstve uložených údajov za mesiac, počte vykonaných požiadaviek a množstve prenesených údajov von. Cena za Persistent Disk je založená na množstve poskytnutého úložiska, požadovaných IOPS a prenose údajov z disku.

Alibaba Cloud ponúka rôzne možnosti ukladania vrátane služby Object Storage Service (OSS) na ukladanie objektov a Elastic Block Storage (EBS) na ukladanie blokov. Ceny OSS sú založené na množstve uložených údajov za mesiac, počte vykonaných požiadaviek a množstve prenesených údajov von. Ceny EBS sú založené na množstve poskytnutého úložiska, požadovaných IOPS a prenose údajov z disku.

IBM Cloud ponúka rôzne možnosti ukladania vrátane IBM Cloud Object Storage pre objektové ukladanie a IBM Block Storage pre blokové ukladanie. Cena za IBM Cloud Object Storage je založená na množstve uložených údajov za mesiac, počte vykonaných požiadaviek a množstve prenesených údajov von. Cena za úložisko IBM Block Storage je založená na množstve poskytnutého úložiska, požadovaných IOPS a prenose dát z disku.

Vo všeobecnosti je dôležité vyhodnotiť ceny jednotlivých poskytovateľov na základe konkrétnej služby ukladania a modelov používania potrebných pre váš projekt, ako aj prípadných zliav alebo akcií, ktoré môžu byť k dispozícii. Okrem toho je vhodné vziať do úvahy aj to, že niektorí poskytovatelia môžu ponúkať bezplatné úrovne alebo bezplatné skúšobné verzie určitých služieb ukladania dát, čo môže byť dobrý spôsob, ako si platformu vyskúšať pred tým, ako sa zaviažete k dlhodobej zmluve.

Levnější možnosti

Nejlevnější možnosti ukládání pro jednotlivé poskytovatele se mohou lišit v závislosti na konkrétních způsobech používání a požadavcích projektu, ale zde je několik možností ukládání, které se obecně považují za nákladově efektivní pro každého z pěti hlavních poskytovatelů cloudových služeb:

AWS: S3 Standard-Infrequent Access (S3 Standard-IA) a S3 Glacier jsou považovány za jedny z nejlevnějších možností ukládání, které nabízí AWS. S3 Standard-IA je levnější třída úložiště určená pro data, ke kterým se přistupuje méně často, zatímco S3 Glacier je mimořádně levná třída úložiště používaná pro archivaci dat.

Azure: Úložiště Azure Blob Storage Hot a Cool jsou považovány za jedny z nejlevnějších možností ukládání, které nabízí Azure. Úroveň Hot je určena pro data, ke kterým se bude přistupovat často, a úroveň Cool je určena pro data, ke kterým se bude přistupovat méně často.

GCP: Úložiště Google Cloud Storage Nearline a Coldline jsou považovány za jedny z nejlevnějších možností ukládání, které nabízí GCP. Nearline je určen pro data, ke kterým se bude přistupovat příležitostně, a Coldline je určen pro data, ke kterým se bude přistupovat ještě méně často.

Alibaba Cloud: Úložiště Object Storage Service (OSS) a Archive Storage jsou považovány za jedny z nejlevnějších možností ukládání dat, které nabízí Alibaba Cloud. OSS je cenově výhodná, vysoce škálovatelná a bezpečná služba ukládání objektů, zatímco Archive Storage je dlouhodobá a cenově výhodná služba ukládání dat, ke kterým se přistupuje zřídka.

IBM Cloud: IBM Cloud Object Storage a IBM Cloud File Storage jsou považovány za jedny z nejlevnějších možností ukládání dat, které IBM Cloud nabízí. IBM Cloud Object Storage je nákladově efektivní, vysoce škálovatelná a bezpečná služba ukládání objektů, zatímco IBM Cloud File Storage je nákladově efektivní služba ukládání souborů, ke které lze přistupovat odkudkoli.

Stojí za zmínku, že tyto možnosti jsou považovány za nákladově efektivní úložiště, ale v závislosti na případu použití a požadavcích mohou celkové náklady ovlivnit další služby, jako jsou přenos dat, vyhledávání dat, počet požadavků atd. a měly by se zvážit.

Některá čísla

Konkrétní ceny za možnosti skladování se mohou lišit v závislosti na konkrétních způsobech používání a požadavcích projektu, stejně jako od regionu, ve kterém se služby využívají. Zde však uvádíme několik příkladů přibližných nákladů pro každého z pěti hlavních poskytovatelů cloudových služeb:

AWS:

S3 Standard-Infrequent Access (S3 Standard-IA): 0,021 USD za GB měsíčně

Úložiště S3 Glacier: 0,00099 USD za GB měsíčně

Azure:

Azure Blob Storage Hot tier: 0,0166 USD za GB měsíčně

Azure Blob Storage Cool tier: 0,01 USD za GB měsíčně

GCP:

Úložiště Google Cloud Storage Nearline: 0,01 USD za GB měsíčně

Google Cloud Storage Coldline storage: 0,004 USD za GB měsíčně

Alibaba Cloud:

Úložiště Object Storage Service (OSS): 0,017 USD za GB měsíčně

Archivní úložiště: 0,0045 USD za GB měsíčně

IBM Cloud:

IBM Cloud Object Storage Hot: 0,0227 USD za GB měsíčně

IBM Cloud File Storage: 0,05 USD za GB měsíčně

Je třeba poznamenat, že tyto ceny jsou přibližné a mohou se lišit v závislosti na regionu, typu úložiště a množství použitého úložiště. Kromě toho se tyto ceny vztahují jen na úložiště a nezahrnují další poplatky, například za přenos nebo načítání dat. Je důležité, abyste si prohlédli podrobnosti o cenách a vypočítali celkové náklady na službu na základě vašich konkrétních způsobů používání a požadavků.

Méně známí poskytovatelé s menšími možnostmi

Backblaze B2

Backblaze B2 je poskytovatel cloudového úložiště, který nabízí velmi nízké ceny za úložiště, přičemž náklady na dlouhodobé ukládání jsou již od 0,005 USD/GB/měsíc.

Wasabi

Wasabi je poskytovatel cloudového úložiště, který nabízí úložiště za nižší cenu. Jeho ceny jsou založeny na množství použitého úložiště za měsíc a začínají na 0,0059 USD/GB/měsíc.

Vultr

Vultr je poskytovatel cloudového úložiště, který nabízí možnosti levného blokového úložiště s náklady od 0,1 USD/GB/měsíc.

DigitalOcean

DigitalOcean je poskytovatel cloudového úložiště, který nabízí možnosti levného blokového úložiště s náklady již od 0,10 USD/GB/měsíc.

Upcloud

Upcloud je poskytovatel cloudového úložiště, který nabízí možnosti levného blokového úložiště s náklady již od 0,056 USD/GB/měsíc.

MinIO

MinIO je poskytovatel objektového úložiště s otevřeným zdrojovým kódem, který nabízí vysoce výkonnou službu úložiště kompatibilní se službou S3. Může být instalována lokálně nebo v cloudu, což umožňuje cenově výhodné možnosti ukládání bez vázání na dodavatele. Náklady od 0,01 USD/GB/měsíc.

Linode

Linode je poskytovatel cloudového hostingu, který nabízí možnosti blokového úložiště s náklady již od 0,10 USD/GB/měsíc.

Závěr

Shrneme-li to, při výběru poskytovatele cloudových služeb je cena důležitým faktorem, který je třeba zvážit spolu s dalšími faktory, jako jsou spolehlivost, bezpečnost a škálovatelnost. Ačkoliv hlavní poskytovatelé cloudových služeb (AWS, Azure, GCP, Alibaba Cloud a IBM Cloud) nabízejí celou řadu možností ukládání dat, k dispozici jsou i levnější alternativy, například Backblaze B2, Wasabi, Vultr a DigitalOcean.

Je však důležité posoudit služby jednotlivých poskytovatelů na základě vašich konkrétních potřeb a požadavků a zvážit i případné dodatečné náklady, jako jsou poplatky za přenos a načítání dat. Porovnáním cenových možností mezi poskytovateli cloudových služeb můžete učinit informované rozhodnutí, které bude odpovídat vašemu rozpočtu a obchodním potřebám.

Karol Sládeček

CTO

Čo je u nás nové?